Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

να άρετε

να άρετε

Η γιορτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου, εδώ και 23 χρόνια, σε 40 και πλέον χώρες και συντονίζεται από την οργάνωση Birdlife International. Οι δραστηριότητες της γιορτής περιλαμβάνουν παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά παιχνίδια, χειροτεχνίες και διαδρομή στο Δέλτα Έβρου με παρατήρηση πουλιών.


ρουστικ κρεβατοκαμαρα

Η Ελλάδα, µία από τις πλουσιότερες χώρες σε βιοποικιλότητα στην Ευρώπη, φιλοξενεί περίπου το 60% της Ευρωπαϊκής σπονδυλωτής πανίδας. Η βιοποικιλότητα της χώρας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτηµα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ένας από τους κυριότερους λόγους για τη διοργάνωση της γιορτής είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με θέματα που απειλούν τα πουλιά. Εξάλλου, σύμφωνα με τους επιστήμονες η µείωση της βιοποικιλότητας αποτελεί µία από τις σηµαντικότερες απειλές για τον άνθρωπο και τη φύση και είναι ιδιαίτερα εκτεταµένη στην Ελλάδα και καθίσταται επιζήµια κυρίως για τα προστατευόµενα και µεταναστευτικά είδη πουλιών.


Κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα μεταναστευτικά πουλιά ξεκινούν το δύσκολο ταξίδι τους από ευρωπαϊκές χώρες με ψυχρό κλίμα προς χώρες της Αφρικής, όπου το θερμότερο κλίμα δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη διαβίωσή τους. Εκτός από το δύσκολο ταξίδι όμως έρχονται αντιμέτωπα και με τον κακόβουλο ανθρώπινο παράγοντα που είτε τα κυνηγάει παράνομα για τροφή ή για να τα βάλει σε κλουβί.


Οι επιστήμονες της Birdlife International δήλωσαν πως περίπου 25 εκατομμύρια πουλιά που ανήκουν σε 450 είδη εκτιμάται ότι θανατώνονται παράνομα ή παγιδεύονται παράνομα στη Μεσόγειο κάθε χρόνο, είτε για τροφή, καθώς πωλούνται ως λιχουδιές σε διάφορα εστιατόρια, είτε για να μπουν σε κλουβιά, είτε για να χρησιμοποιηθούν ως θηράματα.



να άρετε
να άρετε
χανια μπαρακι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου